Малките и средни предприятия, които се занимават с извършване на автобусни превози ще имат достъп до безвъзмездна помощ в размер на 30 млрд. лв. Това решиха днес двамата ресорни министри - на икономиката Лъчезар Борисов и на транспорта Росен Желязков. Двамата подписаха договор за разходването на парите, които ще дойдат от Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност". 

Програмата е в ресора на министерството на икономиката, но сега част от парите в нея ще бъдат практически прехвърлени към транспортното ведомство. Преди това обаче пък бяха прехвърлени близо 200 млн. лв. от ОП "Транспорт и транспортна инраструктура" към ОПИК. Тоест - 30 млн. лв. от тези близо 200 се връщат обратно.

Идеята е всички нуждаещи се да получат грантове от 3000 лв. до 450 000 лв. в зависимост от оборота от предната година. При всички положения грантът няма да може да надхвърля 8% от този оборот. Първоначалните разчети показват, че от помощта ще могат да се ползват около 1000 компании.

По думите на министър Желязков няма да има оценка на кандидатите, а те ще се разглеждат по допустимост. Нужно е само да има лицез за извършване на дейността. Целта е да не се допуска повтаряне на ситуацията с разходването на другите грантове от ОПИК, които омотаха бизнеса в бюрокрация, а самата помощ закъсня неимоверно много. 

Властите уверяват, че сумите ще са налични за ползване до максимум два месеца от днешното подписване на договора.